När börjar kroppen bränna fett?

För att bränna fett och gå ner i vikt krävs det att vi uppnår ett kaloriunderskott. Det kan vi göra på flera olika sätt, bland annat genom att:

 • Äta kalorisnål mat och på så sätt sänka vårt kaloriintag.
 • Äta färre eller mindre portioner.
 • Öka träningsmängden och därmed öka vår kaloriförbrukning.
 • Framgångsreceptet för att gå ner i vikt är med andra ord ganska enkel matematik. Tyvärr är det inte alltid lika lätt i praktiken. Det krävs en hel del kunskap för att säkerställa att man uppnår det så eftertraktade kaloriunderskottet som alltså krävs för att förlora de där extra kilona. Dessutom betyder inte ett kaloriunderskott nödvändigtvis att vi omedelbart börjar bränna fett.

  Vår kropp förbränner i första hand det som är mest lättillgängligt, vilket innebär att den initialt kommer att bränna glukos, det som i vardagligt tal kallas socker. Först efter en tids förbränning, i samband med t.ex. träning, kommer kroppen att gå över till att bränna fett.

  För vältränade personer sker denna övergång, från förbränning av glukos till förbränning av fett, tidigare under ett träningspass. Därför är det extra viktigt för en överviktig person att köra längre träningspass, för att säkerställa att fettförbränningen aktiveras. För att ta reda på om du är överviktig eller lider av fetman kan du använda vår BMI-kalkylator.

  Vi rekommenderar: Diet Shake

  Att ersätta en måltid om dagen med en diet shake är ett effektivt sätt att sänka ditt kaloriintag. Medan en normal måltid innehåller mellan 400-800 kcal så innehåller en portion Diet Shake endast 100 kcal!