Kost som bränner fett

Kost som bränner fett

Ett av de absolut effektivaste sätten att snabbt öka sin fettförbränning är att lägga om kosten till en kalori- och kolhydratsnål diet, så som Atkins, LCHF eller annan ketogen diet. Genom att minska ditt intag av kolhydrater tvingar du kroppen att ställa om till att använda fett, istället för kolhydrater, för att få sin energi. Med andra ord – dina fettreserver kommer att agera bränsle åt kroppen, vilket i sin tur leder till att du kan bränna fett snabbt. Detta tillstånd kallas ofta ketos, helt enkelt för att kroppen börjar producera en typ av bränslemolekyler som kallas ketoner. Ketoner tillverkas, av fett, i levern och används sedan av hela kroppen, som energi.

En annan konsekvens, och fördel, av en kolhydratsnål kost är att den leder till att din hunger, på ett naturligt sätt, minskar – då den innehåller mindre socker och stärkelser. Det finns nämligen mängder av studier som påvisar att socker och stärkelser kan göra dig hungrigare, och på så sätt bidrar till att du ”överäter”.

Vi rekommenderar: Diet Shake

Att ersätta en måltid om dagen med en diet shake är ett effektivt sätt att sänka ditt kaloriintag. Medan en normal måltid innehåller mellan 400-800 kcal så innehåller en portion Diet Shake endast 100 kcal!

Det finns dessutom studier som visar att folk som äter en kolhydratsnål kost ökar sin kaloriförbränning i vilande tillstånd, med så mycket som 300 kalorier per dag. Det motsvarar ungefär en hel timmes fysisk träning.

Vill du ytterligare snabba på omställningen till ett ketogent tillstånd kan du påbörja dieten med fasta, t.ex. en 16:8-fasta – där du äter under ett 8 timmars fönster och fastar de resterande 16 timmarna av dygnet. På så sätt bränner du snabbt ut dina kolhydratsreserver.

Som vi nämnt flera gånger tidigare är ett kaloriunderskott avgörande för att du ska gå ner i vikt, men faktum är att det inte är hela sanningen. Samma antal kalorier bränns olika fort, beroende på om kalorierna kommer från processad eller oprocessad mat. Detta beror på något som kallas för matens ”termiska effekt” – vilket kortfattat motsvarar mängden kalorier som vår kropp förbränner för att metabolisera. Enligt studier så förbränner vår kropp, i de flesta fall, betydligt fler kalorier när vi smälter obearbetade livsmedel jämfört med deras processade motsvarigheter.

Dessutom finns det överväldigande bevis och studier som påvisar att personer som äter en kost som innehåller en hög andel processad mat löper en betydligt större risk att drabbas, och i värsta fall dö, av hjärt- och kärlsjukdomar.