Kalorikalkylator

Få kunskap om din BMR (Basalmetabolism), dagliga förbränning och vad som krävs för att du ska gå ner i vikt med vår kalori- och viktminskningskalkylator.

Hur fungerar viktminskningskalkylatorn?

Viktminskningskalkylatorn räknar ut din BMR baserat på ditt kön, ålder, vikt och längd och adderar sedan din snittförbrukning av kalorier utifrån din nuvarande aktivitetsnivå. Därefter räknar den ut vad som krävs, i form av minskat kaloriintag och ökad träning, för att du ska minska i vikt och bränna fett.

Viktminskningskalkylator

Ålder:

40 år.


Längd:

160 cm.


Vikt:

60 kg.


Hur många timmar är du aktiv per vecka (t.ex. promenerar)?

0 timmar per vecka.


Hur många timmar konditionstränar (t.ex. löpning eller spinning) du per vecka?

0 timmar per vecka.


Hur många kilo vill du gå ner?

0 kg.


Hur många veckor vill du att det ska ta?

0 veckor.


Beräkna vad du måste göra för att gå ner i vikt:


Vanliga frågor om BMR, PAL och energiförbrukning

Vad betyder basalförbränning (BMR)?

Basalförbränning är ett mått på hur mycket energi/kalorier kroppen förbränner under vila. Dvs. den energi kroppen använder för att hålla igång sina vitala funktioner. BMR motsvarar alltså den energi du förbrukar om du skulle vara sängliggande en hel dag och bara andas. Varken mer, varken mindre.

Varför är det viktigt att ta reda på sin BMR?

Att ta reda på sin basalförbränning är viktigt för att kunna räkna ut vad som krävs – för dig som individ – att ligga på ett kaloriunderskott. Vår kalorikalkylator gör precis detta, och ger dig tips på aktiviteter att utföra för att nå din målvikt.

Vad påverkar BMR?

I grunden är det din arvsmassa som avgör din BMR, men det går att få en relativt bra bild av din basalförbränning utifrån kön, ålder, vikt och längd.

Kan man höja sin BMR?

Det går att själv påverka sin basalmetabolism genom att styrketräna, bygga muskler och gå upp i vikt. En tyngre person, med en större kroppsmassa, har nämligen en högre BMR.

Går basalmetabolismen upp när man är sjuk?

Ja, det gör den faktiskt. När du är sjuk arbetar kroppen hårt för att du ska bli frisk och man brukar säga att din BMR går upp ungefär 10% för varje grad feber du har.

Hur påverkas basalmetabolismen av dieter?

När kroppen går in i svältläge så sjunker din basalförbränning. Av den anledningen är det viktigt att inte ”banta” för hårt, då viktnedgången kan hämmas. För att en diet ska vara effektiv bör du med andra ord ligga på ett kaloriunderskott men inte svälta kroppen.

Hur stor del av din totala energiförbrukning utgör BMR?

För en person som är mindre aktiv utgör basalmetabolismen ungeför 2/3 av dennes totala energiomsättning. För en person som tränar mycket utgör den en betydligt lägre procentandel då han eller hon har en betydligt högre energiförbrukning.

Vad betyder PAL?

PAL är en akronym för Physical Activity Level (dvs. fysisk aktivitetsnivå). Ditt PAL-värd kan multipiceras med ditt BMR för att avgöra hur mycket energi du gör av med på en dag.

Hur räknar man ut sitt PAL-värde?

Ett PAL-värde på 1 är detsamma som en persons BMR-tal och beskriver alltså en persons energiförbrukning i total vila. PAL-värdet ökar i takt med mängden fysisk aktivitet och kan variera mellan 1,2 hos en väldigt stillasittande individ till 2,4 för en person med tungt fysiskt yrke eller en elitidrottare. PAL-värdet beräknas genom att multiplicera varje aktivitets MET-värde med antal timmar du utför aktiviteten och sedan dividera detta tal med dygnets 24 timmar.